SCRISOARE DESCHISĂ


06 aprilie 2013



     Subsemnații O PARTE DIN RAI și RECOLAMP dorim să atragem atenția asupra Recensământului Becurilor Arse din Romania, adică îndemnul clar pentru reciclarea becurilor, neoanelor și corpurilor de iluminat arse.
     Vrem să vă facem cunoscut faptul că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveste gestionarea deșeurilor.
     Haideți să conștientizăm cu toții că reciclând aceste produse vom diminua deșeurile periculoase, deoarece becurile și neoanele conțin mercur și alte metale grele, iar în ceea ce privește corpurile de iluminat, ele conțin în principal plastic și metal ce pot fi recuperate și refolosite, protejând în acest fel resursele naturale.
     Un bec, două, trei sau 10, chiar 100 la un loc, nu sunt periculoase pentru om, mediu, apa sau animale, dar când vorbim de sute de mii, milioane de unități care ajung în pământ, lucrurile iau altă întorsătură.
     Orice magazin poate solicita containere, le va primi gratuit, dar cu obligația gestionării fluxului intern de deșeuri, de la cumpărători, iar preluarea deșeurilor se va face tot gratuit, ca și în cazul companiilor.
     STUDIU DE CAZ (sursa: Business Cover)
     Un studiu Daedalus Millward Brown realizat la solicitarea asociaţiilor Ecotic şi Recolamp relevă faptul că aproximativ o treime dintre locuitorii marilor oraşe deţin echipamente electrice şi electronice defecte (DEEE), iar un sfert dintre ei păstrează acasă becuri arse.
     De ce se întâmplă minunea? Pentru că suntem săraci şi pentru că suntem urmaşii celor care îşi reparau hârburile în parcare, dar, şi nu în ultimul rând, pentru că punctele de colectare sunt foarte puţine.
     „Studiul şi-a propus să analizeze în detaliu gradul de informare şi modalităţile prin care populaţia se debarasează de DEEE-uri şi sursele de iluminat. O mare parte din oameni nu sunt încă conştienţi de impactul negativ al unei gestionări necorespunzătoare a acestor tipuri de deşeuri asupra sănătăţii şi mediului”, spune Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Ecotic.
     De fapt, iată lista oficială de motive:
• intenţia de a le repara (27%)
• nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (25%)
• nu au avut timp să se ocupe de ele (21%)
• nu există facilităţi de debarasare în zona în care locuiesc (11%).
     De altfel, 65% dintre orăşeni nu au cunoştinţe despre existenţa punctelor de colectare selectivă a DEEE-urilor , iar 53% cred că autorităţile sunt responsabile de selectare. În fine, un sfert din populaţie consideră că firmele specializate ar trebui să contribuie la dezvoltarea infrastructurii de colectare selectivă a DEEE-urilor şi 20% cred că această sarcină revine companiilor.
     De ce se mai practică şi colectarea selectivă?
• protecţia mediului (27%),
• eliberarea de spaţiu în gospodărie (21%)
• existenţa unor puncte de colectare în proximitate (14%)
• reduceri de preţ la achiziţionarea unor noi produse (13%).
     CE SE GĂSEŞTE PRIN CASE
     Din punct de vedere al dotărilor, majoritatea gospodăriilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice şi electronice, precum frigider (98,8%), maşină de spălat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer sau laptop (77%) sau becuri economice (70%).
     În ceea ce priveşte durata de la achiziţia bunurilor menţionate anterior, majoritatea produselor sunt în gospodariile din mediul urban în medie de 4 ani. Excepţie fac însă aerul condiţionat (3,2 ani), laptopul (2,66 ani), corpurile de iluminat cu led (2,50 ani), dar şi becurile economice (2,29 ani).
     La nivelul colectarii selective, indiferent de tipurile de deşeuri, peste 60% colectează selectiv anumite produse, în timp ce 40% nu sunt preocupaţi de această activitate ca urmare a lipsei infrastructurii în proximitate (aproximativ 60%) sau din comoditate (aproximativ 30%).
     „Ştim acum ca 70% dintre gospodarii deţin cel putin un bec economic, în timp ce 25% dintre gospodarii deţin un bec economic ars. Aşteptăm aceste deşeuri în „Colţurile verzi” sau, acolo unde există, în punctele de colectare municipale. Sau, daca este mai comod, la magazinele care vând becuri şi tuburi fluorescente. Cel mai important este ca aceste deşeuri să nu ajungă la gunoi. Ele conţin substanţe care nu au ce cauta acolo”, arată Raul Pop, Directorul General al Recolamp.
     Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 800 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, care provin din mediul urban.
     Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei probleme atât de importante.
     Semnați PETIȚIA AICI ...
     Aşteptăm cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră!
     
    Răspunsul de la RECOLAMP ...
   
Buna, Iuliana!
 
Numele meu este Roxana Sunica si sunt Directorul de Marketing al Asociatiei Recolamp. De la mine asteptai acest e-mail, care, recunosc, vine cu foarte mare intarziere, motiv pentru care vreau in primul rand sa imi cer scuze!
Adevarul este ca noi suntem o organzatie foarte mica, daca vorbim de numarul de angajati (mai exact, 5!), dar trebuie sa acoperim ca si gestiune de deseuri intreaga tara, iar uneori suntem foarte aglomerati cu o multime de situatii care apar peste noapte si trebuie rezolvate in cel mai scurt timp posibil. Asadar, in toate perioada aceasta in care nu am reusit sa iti raspund la postarea ta, participanta in campanie, crede-ma ca am avut motive absolut obiective, care m-au impiedicat sa o fac…
 
Asadar, in speranta ca ai inteles situatia si mi-ai acceptat scuzele, sa revenim la motivul e-mail-ului meu!
In primul rand, iti multumim pentru implicarea ta in campania „Recensamantul becurilor arse din Romania!” si te asiguram ca efortul depus de tine chiar conteaza!
 
Apoi, in fisierul atasat gasesti in dreptul fiecarei companii semnalate de tine, un comentariu.
 
Legenda:
- nu avem protocol cu o locatie cu acest nume – inseamna ca in aplicatia noastra nu au fost salvati cu numele semnalat de tine. In proportie de 99% nu avem protocol cu ei, dar e posibil sa aiba o alta denumire, din punct de vedere juridic, si atunci sa fie deja colaboratori de ai nostri.
In cazul acestor locatii, daca te decizi sa-i contactezi si au nevoie de persoana de contact de la noi pentru lamuriri suplimentare, il pot contacta direct pe colegul meu, Alex Zamfir – alex.zamfir@recolamp.ro. De asemenea, chiar daca tu nu reusesti sa ii contactezi in aceasta campanie, o lista cu datele de contact ale unor persoane relevante (Director General/ Responsabil de Mediu) de la ei, trimise catre mine la final de campanie, ne vor ajuta pe noi sa fim tot mai aproape de scopul final concret al acestei campanii – contracte cu noi generatori de deseuri relevanti.
 
Nu uita! Aspectul – locatii relevante (peste 1000 de metri patrati/ peste 1000 de becuri in functiune/ capacitatea de a genera 20 de kg de deseuri pe an) este foarte important! Noi suntem o mana de oameni si trebuie sa fim cat mai eficienti posibil. Astfel, pornim de la mare la mic si ne asiguram ca luam cantitatile insemnate de deseuri si apoi, pe cele mai mici.
 
- locatii cu potential sau locatii care dau multe deseuri – inseamna ca aceste locatii sunt de mare interes pentru noi. Cei care dau deja deseuri, merita aprecierea noastra, iar cei care inca nu, ne dorim sa colaboram cu ei, cat mai curand.
 
Iti multumesc frumos inca o data pentru implicare si intelegere!
 
Cu prietenie,
 
Roxana
 
PS – Daca tot nu ti-am scris la timp, macar ti-am trimis un e-mail lung acum.